Wikipedia - Australiska öppna

För snookerturneringen, se Australian Open (snooker)

Australiska öppna (Australiska mästerskapen), Australian Open (engelska: Australian Open), är en internationell tennisturnering i Australien. Den är en av de fyra internationella Grand Slam-turneringarna och avgörs årligen under två veckor i slutet av januari och i början av februari på hard court-banor i Melbourne.

Internationella australasiatiska tennismästerskap, som föregångare till Australiska öppna, anordnades första gången 1905. Tävlingen har sedan 1922 haft ett rent australiskt värdskap.

Australian Open 2017 WD är en tennisturnering som spelas på hardcourtbanor. Turneringen är en del av Australian Open-serien och den första Grand Slam-turneringen för året. Den 105:e upplagan av turneringen arrangerades i Melbourne Park i Melbourne, Australien, mellan den 16 och den 29 januari 2017.

Titelhållaren Novak Đoković vann turneringen genom att besegra Rafael Nadal i finalen med 6–7(4–7), 7–5, 6–3, 6–4. Detta var Đokovićs sjunde Australian Open-titel och hans 12:e Grand Slam-titel totalt.

I damturneringen vann Serena Williams turneringen genom att besegra Venus Williams i finalen med 6–4, 6–4. Detta var Williams sjunde Australian Open-titel och hennes 23:e Grand Slam-titel totalt.

I dubbelturneringen vann Henri Kontinen och John Peers herrdubbeln genom att besegra Bob Bryan och Mike Bryan i finalen med 7–5, 7–5. I damdubbeln vann Bethanie Mattek-Sands och Lucie Šafářová genom att besegra Andrea Hlaváčková och Peng Shuai i finalen med 6–7(4–7), 6–3, 6–3. I mixeddubbeln vann Abigail Spears och Juan Sebastián Cabal genom att besegra Sania Mirza och Ivan Dodig i finalen med 6–2, 6–4.